Ben je programmeur?

De beste programmeertalen om te leren in 2022

Een foto die past bij dit blog artikel.
Een foto van de auteur van dit artikel

Jurriaan van Reeuwijk

2022-10-04

Er zijn tal van programmeertalen, oude en nieuwe. Veel gebruikt of juist niet, breed inzetbaar of juist heel specifiek. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen en eigenschappen die ze uniek maken. Niet elke programmeertaal is geschikt voor elke programmeer klus. Daarnaast zijn, zowel de meest gebruikte programmeertalen als de minder gebruikte programmeertalen, constant aan het evolueren. Regelmatig verschijnen er updates en nieuwe versies van de programmeertalen. Door deze constante verandering kunnen oude talen, zoals Python en Java, nog steeds relevant zijn in de IT wereld. Naast dat bestaande programmeertalen steeds veranderen komen er ook steeds nieuwe programmeertalen bij. Vooral met de opkomst van de mobiele telefoon zijn er veel nieuwe programmeertalen bij gekomen voor dit platform. Met zoveel talen om uit te kiezen, kan het lastig zijn om te kiezen welke programmeertaal of talen je zou willen leren als (nieuwe) programmeur. In deze blog bespreken we een aantal talen die relevant zijn, en die dus goed zijn om te beheersen als programmeur. Dit wil niet zeggen dat dit de beste of enige programmeer talen zijn die programmeurs zouden moeten leren. Het zijn enkele suggesties voor programmeurs die op zoek zijn naar een nieuwe taal om te leren.

De eerste programmeertaal op het lijstje is Java. Java is een relatief oude taal die in het begin van de jaren 90 is gecreëerd, en grotendeels gebaseerd is op C++. In het begin werd Java voornamelijk gebruikt voor webapplicaties. Intussen is het gebruik van Java erg gestegen onder mobile-developers, omdat veel mobiele telefoons Java applicaties kunnen uitvoeren. Maar wat Java echt doet uitblinken, is dat het dé programmeertaal is voor server-side applicaties in het bedrijfsleven. Hierdoor wordt Java ook door erg veel programmeurs binnen grote IT-bedrijven gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Google, Amazon en Twitter. Dit alles zorgt ervoor dat Java een van de meest gebruikte programmeertalen is, en dat er een grote vraag is naar Java programmeurs. Kortom, het is zeker aan te raden Java te leren, mocht je deze programmeertaal nog niet beheersen. Rond dezelfde tijd dat Java werd ontwikkeld, werd er ook een andere programmeertaal ontworpen: Python. Python is net als Java object-oriented en valt ook onder de meest gebruikte programmeertalen die er zijn. Een groot verschil tussen Python en Java, is dat Python erg slecht compatibel is met mobiele applicaties. Hierdoor kiezen veel mobile-developers ervoor om met andere talen te werken. Dit neemt niet weg dat Python zeer nuttig is, het is niet voor niks een van de meest gebruikte programmeertalen onder programmeurs. Drie dingen die Python zo aantrekkelijk maken zijn de volgende: Ten eerste, het is een gratis programmeer taal, en open-source. Hierdoor is het door iedereen te gebruiken en kunnen programmeurs veel van elkaar leren en kopiëren. Ten tweede is het een leesbare taal, waardoor het makkelijk is om te begrijpen en leren. Ook bevorderd dit de informatie uitwisseling tussen programmeurs. En tot slot, Python is dé programmeertaal voor data science en machine-learning, twee erg snel groeiende sectoren. Dit zal er voor zorgen dat Python-developers nóg gewilder worden in het bedrijfsleven. Volgens een survey van Stack Overflow in 2021, is Python de taal die de meeste programmeurs er bij willen leren. Je kan er dus maar niet vroeg genoeg mee beginnen.

Waar Python en Java relatief oud zijn en allebei onder de meest gebruikte programmeertalen vallen, is de taal Kotlin dat juist niet. Kotlin is uitgekomen in 2016, en zou gezien kunnen worden als het jongere broertje van Java. Het idee van Kotlin is om op den duur beter te zijn dan Java, maar zo ver is het nog niet. Omdat Java al veel langer bestaat zijn er een hoop functies die Kotlin nog niet bezit. Dit wil niet zeggen dat Kotlin irrelevant is. Zo wordt Kotlin veel gebruikt voor de ontwikkeling van Android software en wordt het al door bijna 10% van de professionele programmeurs gebruikt. Dit lijkt op het eerste gezicht niet een groot aantal. Maar als je bedenkt dat deze taal pas iets meer dan vijf jaar bestaat, is het een van de snelst groeiende programmeertalen van deze periode. Voor beginnende programmeurs kan Kotlin wat moeilijker zijn om te leren. Maar voor Java programmeurs is het een uitstekende tool om tot je beschikking te hebben, en een goede manier om jezelf aantrekkelijker te maken op de arbeidsmarkt. En dus zeker de moeite waard om te leren.

Ten slotte de laatste taal die we hier gaan bespreken: Golang, oftewel GO. De ontwikkeling van GO begon in 2007, door Google. De developers van GO hebben voor de ontwikkeling van deze programmeertaal gekeken naar de basisprincipes van programmeren en het gebruik in de huidige IT-omgeving. Het resultaat is GO, een snelle programmeertaal die samen kan werken met vrijwel alle andere vormen van code. Hierom is het geschikt om veel verschillende dingen mee te doen, denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een webapp of juist een data sorteeralgoritme. Omdat GO nieuw is en speciaal is ontwikkeld voor de wensen van programmeurs van vandaag, is het simpel en effectief. Er zijn weinig overbodige functies en omslachtige commando’s, en dus makkelijk te leren voor bijvoorbeeld Java programmeurs. Het grootste voordeel van GO is snelheid. Bij een test op snelheid, de regex-redux, had GO het probleem opgelost in 3,55 seconden, waar Java dit in 5,58 seconden oplost. Wel bevatte de GO oplossing meer regels code, maar dat neemt niet weg dat het verschil in snelheid enorm is. Dit komt door een unieke manier van functies tegelijkertijd runnen, genaamd Goroutines. Bij Goroutines is het mogelijk om ongekend veel functies tegelijk te laten rekenen, dit kan omdat een functie die aan het rekenen is tijdelijk wordt “losgekoppeld” van de rest van het programma. Dit zorgt ervoor dat GO zo snel is. Ondanks dat het nog een relatief jonge taal is, is er erg veel vraag naar developers die deze taal beheersen. Het is dus niet gek dat ook veel programmeurs deze taal tot hun arsenaal willen voegen.

Naast deze vier programmeertalen zijn er nog veel meer. Er is keuze zat en elke taal heeft zijn unieke voor- en nadelen. Dit zijn niet per se de beste programmeertalen om te leren, maar wel een aantal hele nuttige. Natuurlijk is het in de programmeer wereld altijd beter om zoveel mogelijk talen te beheersen. Een Java programmeur met kennis van Kotlin is al veel waardevoller voor een bedrijf dan een Java programmeur die alleen maar Java kent. Net zoals dat het voor een Python-developer handig kan zijn om ook met Goroutines overweg te kunnen. Elke taal heeft iets te bieden aan de skill set van een programmeur en er moet per klus gekeken worden wat de meest geschikte programmeertaal is.

Wil je meer leren over Data Science? Neem eens een kijkje bij Data Science Partners.

Op zoek naar een flexibele ontwikkelaar?

Kojac staat voor je klaar. Neem contact met ons op!

Contact