Ben je programmeur?

De veranderende identiteit van programmeurs!

Een foto die past bij dit blog artikel.
Een foto van de auteur van dit artikel

Jurriaan van Reeuwijk

2023-05-01

De afgelopen decennia is de digitale wereld erg opgekomen. Niet alleen het gebruik van webbrowsers en sociale media door de consument, maar ook juist in het bedrijfsleven, onze samenleving en de industrie. Elk “slim” apparaat is ooit gecodeerd, van stoplichten tot smartphones, van moderne thermostaten tot pinautomaten. En dat is nog maar een klein deel van de ontelbare regels code die zijn geprogrammeerd, de meeste code zit in de software van applicaties. De Google zoekmachine, de online bankieren apps of big data analyse van koopgedrag. Al deze dingen werken op code, ontwikkeld en onderhouden door een enorm aantal programmeurs en developers. En dit aantal blijft maar groeien, volgens een onderzoek uit Amerika zal het aantal programmeer banen in Amerika met maar liefst 21% stijgen van 2018 tot 2028. Weliswaar een lange periode om over te schatten, maar zeker niet een wilde gok. Dit is een enorme toename, zeker als we dit vergelijken met de gemiddelde groei van andere sectoren die wel vier keer zo laag liggen. Kortom, we programmeren er op los en dat wordt alleen nog maar meer en meer. Maar wie zijn nou de programmeurs achter al deze regels aan code?

Het beeld dat dit allemaal computernerds zijn is al lang achterhaald. Het idee dat alle programmeurs dunne bleke mannetjes zijn, die de zon alleen zien via een beeldscherm, is ontstaan uit het tijdperk dat de computer net op kwam. Er waren nog weinig echte opleidingen om programmeur te worden, en in de vrije tijd las ik liever een boek of ging naar buiten. Inmiddels is dit helemaal anders, met de toename van de vraag naar programmeurs kwamen er meer studies bij die snel populair werden. Ook werd de computer normaal in het huis beeld, met behulp van gratis open-source programmeertalen kon iedereen nu gemakkelijk leren programmeren. Het nut van de programmeur werd meer erkend en het stigma wat om programmeurs en developers hing verdween. Voor een deel tenminste, omdat programmeren voor veel mensen abracadabra is, gaat men ervan uit dat iedereen die kan programmeren onwijs slim is. Wat in alle eerlijkheid ook wel waar is.

Want programmeren kan je leren, maar het is niet makkelijk. Dit is ook te zien in het opleidingsniveau onder professionele programmeurs. Bijna de helft van de mensen werkzaam in de IT-sector heeft als hoogst genoten opleiding een bachelor afgerond. Een kwart van alle IT-professionals heeft zelfs een master gedaan. Dit houdt in dat over het algemeen professionele programmeurs onder de best opgeleide beroepsgroepen vallen. Hoewel dit niet betekent dat een opleiding de enige manier is om te leren programmeren, niet eens de meest gebruikelijke. In de Stack Overflow Survey van 2021 geeft bijna 60% van de ondervraagde aan online video’s en blogs te hebben gebruikt om te leren programmeren. Waar slechts de helft van de ondervraagden zegt dit via een opleiding gedaan te hebben. Veel programmeurs en developers leren dus niet alleen via een opleiding maar juist van elkaar. Dit gaat ook in tegen het idee dat programmeurs geen sociale mensen zouden zijn.

Een goede programmeur moet heel goed kunnen reageren op veranderingen, omdat programmeertalen veranderen, verdwijnen of er juist bij komen. Aanpassingsvermogen is een van de belangrijkste vaardigheden voor een goede programmeur. Een voorbeeld hiervan is dat er door de opkomst van het vak programmeren, er compleet nieuwe manieren zijn ontstaan om in teams samen te werken, zoals de Agile Scrum methode. Het is dan ook geen wonder dat veel programmeurs jonge mensen zijn. Bijna de helft van de programmeurs is tussen de 25 en 34 jaar, en 20% is zelfs nog jonger dan dat. Dit is natuurlijk ook een gevolg van het feit dat programmeren nog niet zo lang bestaat. Mensen die ouder zijn dan 40 hebben het grootste deel van de ontwikkeling ervan meegemaakt. En net als met alle ‘gewone’ talen, is ook programmeren makkelijker te leren als je jonger bent. Dit zie je ook terug aan de leeftijd waarop mensen beginnen met programmeren. Meer dan de helft van de programmeurs heeft zijn eerste regels code geschreven toen hij tussen de 11 en 17 jaar oud was. Een typisch gevalletje jong geleerd, oud gedaan. Ook de programmeurs van Kojac zijn nog jong, leren snel, en zijn door hun studie op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Dit waren enkele feitjes die inzicht kunnen geven in wie de programmeurs zijn achter alle regels code, die tegenwoordig zo een groot deel van ons dagelijks leven zijn gaan uitmaken. Niet meer het achterhaalde stereotiepe beeld van vroeger, maar grotendeels hoogopgeleide, jonge mensen die ook op andere manieren kunnen leren dan van alleen hun studie. Filmpjes, fora en online cursussen zijn minstens even belangrijk om je skill set bij te houden. Programmeurs zijn jong en ambitieus, ze hebben een indrukwekkend vermogen om zich aan te passen en zichzelf dingen bij te brengen. Dit zijn ook een aantal van de kwaliteiten die wij bij Kojac zoeken in onze student programmeurs.

Op zoek naar een flexibele ontwikkelaar?

Kojac staat voor je klaar. Neem contact met ons op!

Contact